Ciuperca piciorului cunoscuta drept „tinea pedis” este o afectiune destul de intalnita si, adesea, lasata netratata de catre cei care se confrunta cu o astfel de problema. Insa nu si de acum. In acest material vom discuta despre cauzele, simptomele si tratamentul necesar pentru o asemenea afectiune. Tineti cont de sfaturile pe care vi le oferim si veti putea scapa eficient si rapid de aceasta grija.
Mediu favorabil pentru aparitia micozei piciorului:
Ciuperca piciorului apare in deosebi in mediul cald, neaerisit si umed. Desi, persoanele cel mai des afectate sunt barbatii, exista si femei care au aceasta problema. Ciuperca piciorului este o afectiune deosebit de deranjanta, intrucat ea se manifesta prin mancarimi, miros neplacut si iritatii. Totodata, aceasta este o boala contagioasa, adesea aparand complicatii.
De ce apare ciuperca piciorului?
- Daca ai obiceiul de a purta incaltaminte care nu permite piciorului sa fie aerisit corespunzator, atunci riscul aparitiei micozei este destul de mare.
- Sistem imunitar scazut. Aparitia micozei piciorului este un semn clar al unui sistem imunitar scazut. Astfel, aceasta afectiune este destul de des intalnita in cazul diabeticilor, celor cu o circulatie deficitara sau persoanelor care sufera de HIV.
- Problema kilogramelor in plus aduce dupa sine o multime de alte consecinte printre care si aparitia micozei piciorului.
- Antecedente medicale. Daca ati fost pana acum predispusi la infectii fungice repetate, exista un risc destul de mare sa contactati si ciuperca piciorului. Astfel, trebuie sa fiti mereu in alerta.
- Purtarea unor modele de sosete confectionate din materiale sintetice duc totodata la aparitia acestei afectiuni. Cel mai bine ar fi sa fie folosite sosete din materiale de calitate.
Cum se manifesta ciuperca piciorului?
Exista mai multe tipuri de forme ale acestei afectiuni.
Forma intertriginoasa. Aceasta este si cea mai frecventa si se intalneste in spatiul interdigital. Ciuperca piciorului in aceasta forma se manifesta prin inrosirea pielii. Problema cea mai mare este faptul ca aceasta forma poate deveni mai complicata, existand riscul aparitiei altor bacterii.
Forma hiperkeratozica. Se manifesta prin scuame si roseata, uneori devenind pruriginoasa. Aceasta forma afecteaza talpa picioarelor, existand inclusiv riscul de a se extinde mai mult.
Forma veziculoasa. Aceasta este cunoscuta drept forma inflamatorie si se numeste astfel deoarece se manifesta prin aparitia unor vezicule si pustule. Daca cumva intentionezi sa le rupi, trebuie sa ai mare grija deoarece pot aparea scuame si cruste.
Ciuperca piciorului – prevenire si tratament
Ca orice alta afectiune, ciuperca piciorului trebuie tratata cu seriozitate, consultand medicul specialist. Insa, ca in cazul oricarei afectiuni, cel mai lucru pe care il poti face, este investirea in preventie.
In primul rand, incercati sa pastrati pielea picioarelor curata si uscata. Acest lucru necesita ca dupa fiecare spalare, aceasta zona sa fie bine stearsa, inainte de a intra in contact cu orice tip de incaltaminte, inclusiv slapi sau papuci de casa.
Totodata, ai grija sa iti pastrezi mereu incaltamintea curata si aerisita. Incearca sa iti curati si speli mereu incaltamintea, mai ales ca aceasta transmite un mesaj important despre tine.
Un alt aspect de care trebuie sa tii cont este faptul ca nu trebuie sa imprumuti nimanui trusa ta de pedichiura sau incaltaminte.
Mai mult decat atat, poarta papuci atunci cand pasesti pe o dusumea straina. De exemplu, atunci cand mergi in vizita la un prieten sau cand mergi la piscina, trebuie neaparat sa porti soseste si/sau papuci de casa. Evita pe cat posibil dusurile publice, cum ar fi cele din sala de gimnastica. Desigur, daca mergi la o sala de fitness de incredere, in care se face curatenie zilnic, nu ai de ce sa-ti faci griji. Insa, chiar si asa, este mai bine sa fii preventiv.
Tratamentul cel mai eficient pentru ciuperca piciorului consta in folosirea unor creme antifungice. Insa, mare atentie pentru ca acest tratament dureaza pana la 6 saptamani. De regula, cremele antifungice sunt absorbite destul de greu de piele si tocmai de aceea este necesara o crema cu uree. Aceasta din urma grabeste considerabil absorbtia primei.
Cand vine vorba de ciuperca piciorului, mai exista un leac destul de popular. Acesta este bazat pe bicarbonat de sodiu.