Cancerul de piele – forme, cauze, simptome, preventie
Cancerul de piele este o problema atat de des intalnita in ultima vreme, incat foarte multe persoane au tendinta de a se panica imediat ce vad ca pe corp le-a aparut o alunita noua. Insa, cancerul de piele este un subiect mult mai complex de atat, cu numeroase implicatii si aspecte demne de luat in considerare. Tocmai de aceea, am decis sa abordam si noi acest subiect si sa va oferim cateva informatii care v-ar putea fi de folos. Cititi cu atentie ghidul nostru de mai jos.
Cancerul de piele – forme
Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat ingrijorator faptul ca, anual, sunt depistate in jur de trei milioane de forme de cancer de piele. Cea mai des intalnita forma de cancer de piele este cel ce poarta denumirea de „melanom malign” sau „cancerul negru”. Totodata, exista si o forma de „cancer alb” al pielii, dar si forme ceva mai rare de cancer de piele. Acestea din urma se formeaza la nivelul diverselor structuri ale pielii , asa cum sunt de exemplu tumorile maligne ale tesutului conjunctiv.
Factori care pot duce la aparitia cancerului de piele:
Expunerea prelungita la soare. Arsurile solare sunt unele dintre cele comune cauze care duc la aparitia cancerului. Insa, mare atentie! Cand vorbim despre arsuri solare nu ne referim doar la cele care lasa urme destul de adanci, ci si la cele care provoaca roseata si care pot aparea in timpul unei sedinte de bronz obisnuite, la plaja. Asa ca mare atentie atunci cand plecati in vacanta! Folositi din plin crema care include un factor de protectie solara cat mai ridicat si feriti-va, pe cat posibil, de expunerea la ultraviolete. Incercati sa stati la soare doar dimineata si dupa-amiaza tarziu, cand razele sunt ceva mai blande. Pe de alta parte, tineti cont de faptul ca pielea copiilor este si mai sensibila.
Pielea foarte deschisa. De regula, oamenii care au pielea foarte deschisa la culoare sunt mai predispusi la cancer decat cei care au pielea mai inchisa. Tocmai de aceea, medicii le recomanda sa se fereasca de razele puternice ale soarelui sau de expunerea prelungita la sedintele de la solar.
Istoricul medical al familiei tale. Daca membrii familiei tale au fost nevoiti sa se confrunte cu cancer de piele, riscul ca tu sa faci acelasi lucru este destul de mare. Insa, aceasta nu este o regula 100% adevarata. Este important, insa, sa fii in permanenta in garda si sa apelezi la un consult medical, din cand in cand. Exista si posibilitatea de autoexaminare. Foloseste o oglinda si incearca sa observi periodic evolutia alunitelor, petelor sau negilor care apar la nivelul pielii. In cazul in care nu te descurci, poti ruga pe cineva din familia ta sa te ajute.
Alunite. Nu toate alunitele sunt cancerigene. Acesta este principalul lucru pe care trebuie sa-l ai in vedere atunci cand acestea apar pe pielea ta. Insa, daca una dintre ele ti se pare ca are o forma neobisnuita, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa programezi o intalnire cu medicul dermatalog.
De regula, specialistii spun ca alunitele care apar pe corpul unei persoane au aceeasi forma si culoare. Insa, daca cumva observi diferentete sau iti dai seama ca una dintre aceste alunite s-a schimbat, poti solicita parerea unui specialist pentru a putea sta linistit/ linistita. Acelasi lucru este valabil si cand vine vorba de negi. Nu toti negii nu sunt periculosi sau durerosi. Insa, daca isi schimba forma sau dimensiunea, este timpul sa te gandesti la efectuarea unui test dermatologic.
Cancerul de piele – simptome
De cele mai multe ori, cancerul de piele este destul de dificil de depistat, acesta fiind un inamic silentios. El nu se manifesta prin durere si nici nu lasa urme vizibile pe corp, ceea ce inseamna ca trebuie sa fii destul de vigilent/a, in ceea ce priveste acest lucru. Iata, totusi, care sunt cele mai comune simptome la care trebuie sa fii atent/a.
– Rani aparent usoare, dar care nu se vindeca.
– Vase de sange care capata aspectul unei panze de paianjan.
– Cicatrice sau pete care apar, cel mai adesea, la nivelul fetei.
– Negi care isi modifica forma, marimea sau culoarea.
– Leziuni care devin pruriginoase, fara a se vindeca usor. Daca acestea sangereaza si nu dispar in decurs de trei saptamani, este un semn clar ca trebuie sa iei masuri. Contacteaza de urgenta medicul dermatalog.
– Pete care sangereaza usor. Acestea au, de regula, culoarea rosie si se intalnesc pe gat, nas sau alte zone sensibile ale corpului.
– Senzatie de mancarime, urmata de durere, fara a putea fi identificata o cauza a acesteia. Daca aceasta senzatie persista, trebuie contactat imediat medicul dermatolog.
Modalitati de protectie impotriva cancerului de piele
Cand vine vorba de aceasta afectiune, un lucru este cert: cu cat este descoperit mai devreme, cu atat exista sanse mai mari de vindecare ale cancerului de piele. Pe langa asta, desi multe persoane au impresia ca nu pot controla aparitia cancerului, exista, totusi, cateva mici reguli pe care este bine sa le respectam daca vrem sa ducem o viata sanatoase.
1. Adreseaza-te imediat medicului specialist. Daca ai impresia ca te confrunti cu unul dintre simptomele mentionate mai sus, nu lasa acest gand sa te macine si ia imediat masuri.
2. Nu rupe sub nicio forma alunitele aparute pe piele sau negii. Acestea se indeparteaza prin diverse proceduri medicale de catre specialisti, astfel incat sa nu afecteze pielea si nici sa lase urme urate si greu de acoperit.
3. Evita sedintele prea dese la solar. Desi acest subiect este unul destul de controversat, exista cercetari care arata ca sedintele dese la solar pot avea efecte negative asupra pielii, facand-o sa fie predispusa la aparitia cancerului.
4. Nu sta prea mult la soare si foloseste cu generozitate lotiunea de protectie solara.
Cam acestea ar fi principalele detalii pe care noi am ales sa vi le prezentam. Insa, subiectul privind cancerul de piele este mult mai complex. Iar in cazul in care ai nelamuriri sau doresti sa teasiguri ca nu esti dispus/a riscului de a face cancer de piele, te asteptam la clinica noastra sa stam de vorba.