Sezonul rece a inceput de ceva timp si odata cu el, o serie de probleme legate de sanatate. In afara de raceli, devenite deja un lucru comun atunci cand temperaturile scad, si pielea are de suferit. De exemplu, nu este o surpriza pentru nimeni faptul ca, in lunile de iarna, pielea ti se usuca destul de repede. Dincolo de senzatia neplacuta, aceasta poate fi lezata usor. Insa, vestea buna este ca exista remedii. Si iata mai exact despre ce este vorba.
De ce ni se usuca pielea? Cauze des intalnite.
De regula, pielea se usuca atunci cand apare un dezechilibru intre grasime si umiditate. Astfel, daca glandele sebacee nu mai lubrifiaza corespunzator pielea, din celulele pielii scade nivelul de umiditate, iar aceasta capata un aspect uscat. De regula, exista exista doua tipuri de piele uscata: simpla si complexa. Cea simpla este o dovada a lipsei de grasime naturala. Iar acest lucru este valabil in special in cazul persoanelor tinere, cu varste de pana in 35 de ani. Pielea uscata complexa este mult mai usor vizibila si duce la aparitia unor riduri, pete sau chiar depigmentari.
Pe langa toate astea, trebuie sa tinem cont si de faptul ca pielea devine uscata si din cauza fenomenului de imbatranire, un lucru absolut firesc. Insa, din acest punct de vedere, barbatii sunt ceva mai norocosi. Ei au pielea ceva mai rezistenta si hidratata, datorita glandelor sebacee. Femeile, pe de alta parte, capata o pielea mai aspra, mai ales dupa menopauza.
Simptome care indica faptul ca avem pielea deshidratata:
- Piele lipsita de stralucire si elasticitate
- Piele care capata aspectul unor solzi – exista chiar o afectiune numita „ihtioza vulgara” sau „boala solzilor de peste”. Aceasta se manifesta prin scuame groase si uscate, care confera un aspect neplacut.
- Piele care capata culoarea rosie sau este decolorata
- Aparitia unor infectii sau eczeme
- Disconfort, mancarime si usturime
Unde se intalneste, de regula, pielea uscata?
Senzatia de piele uscata poate aparea in diverse zone si anume:
- Zona mainilor, in special palme, dosul palmelor si coate
- Zona picioarelor, in special genunchi si calcaie
- Zona tenului (barbie, pometi, buze, frunte, gat)
Cum putem preveni sau trata senzatia de piele uscata:
- Specialisti. Indiferent de cat de grava este problema cu care ne confruntam, trebuie sa cerem sfatul medicului. Doar un specialist stie exact de ce avem nevoie.
- Un stil de viata echilibrat. Acesta trebuie sa includa nu doar fructe si legume, ci si alune, seminte, carne si lactate. Important este, insa, sa discutam cu un nutritionist care sa ne ajute sa gasim o dieta care sa ni se potriveasca. In functie de cat de afectata este pielea, este posibil sa avem nevoie de o cantitate mai mica sau mai mare de sulf. Acesta se gaseste in alimente precum usturoiul sau ceapa. Totodata, legumele galbene au proprietati benefice pentru pielea noastra. Trebuie sa le includem in alimentatie.
- Dusuri mai rapide. Nu este recomandat sa petrecem mai mult de 10 minute sub jetul de apa calda. Si mare atentie! Apa trebuie sa fie calda, nu fierbinte, pentru ca aceasta din urma se dovedeste daunatoare pielii.
- Trebuie sa ne hidratam corespunzator. Dincolo de o alimentatie sanatoasa, avem nevoie si de apa. Ideal ar fi sa ajungem la cel putin 2 L de lichide pe zi, inclusiv in sezonul rece.
- Haine care lasa pielea sa respire. Unele tesaturi ne pot irita pielea, conferindu-i acel aspect rosiatic. Cel mai recomandate materiale in acest caz sunt bumbacul si matasea. Acestea permit pielii sa respire, lucru extrem de important, mai ales atunci cand facem efort. De exemplu, daca mergem la sala, tinuta sport pe care o alegem este foarte importanta pentru protejarea pielii.
- Accesorii care ne tin de cald. Iarna, trebuie sa alegem intelept sa ne acoperim corpul folosind accesorii precum fulare, caciula sau manusi. Expunerea prelungita la temperaturi scazute duce cu siguranta la uscarea pielii. Printre cei mai mari inamici ai pielii se numara vantul, ploaia si zapada. Insa, nici in sezonul cald nu putem spune ca suntem feriti de acest lucru. Arsita soarelui poate fi si ea extrem de daunatoare.
- Crema hidratanta. Crema hidratanta trebuie aplicata cu generozitate pe intreaga suprafata a corpului. Acest lucru este cu atat mai important in sezonul rece, cand pielea este expusa inevitabil la frig. Insa, aceasta trebuie sa fie potrivita tipului de piele al fiecarei persoane.
- Spunem adio detergentilor care contin parfum. Specialistii recomanda sa evitam folosirea unor detergenti care contin o cantitate mare de parfum. Chiar daca acestia confera un miros placut hainelor noastre, este mai bine sa alegem variante mai simple. Pentru improspatarea hainelor putem folosi, insa, un balsam care se dovedeste protector cu tesaturile si pielea.
- Fara alcool si cofeina. Un stil de viata echilibrat este recomandat, insa nu este suficient doar sa consumi alimente sanatoase, ci trebuie sa te tii departe de alcool si cofeina. Acestea sunt daunatoare pentru piele deoarece au efect diuretic si fac ca organismul sa piarda atat minerale, cat si fluide.
- Spunem „da” tratamentelor naturiste. Tratamentele naturiste precum cel cu miere, cunoscut pentru puternicul, sunt efect hidratant asupra pielii binevenite mai ales in sezonul rece. Se recomanda, totodata, exfolierea cu iaurt natural si fructe. Exfoliantul este simplu de preparat: tot ce trebuie sa facem este sa pasam fructele si sa adaugam iaurt. Acesta se intinde usor pe piele, folosindu-se o manusa cosmetica. Manusile pentru vopsea sunt o alegere buna.
- Manusi pentru protejarea mainilor. Este foarte important sa ne protejam mainile atunci cand spalam vase si folosim tot felul de substante dure, cum ar fi unele produse de curatat. Detergentii de vase sunt daunatori pielii, deoarece includ ingrediente care sa duc la eliminarea stratului de grasime sau alt tip murdarie.