Ai mai auzit pana acum de vitiligo? Este o afectiune destul de bizara, nu foarte des intalnita, dar foarte deranjanta. Aceasta este reprezentata de o serie de pete albe, care apar pe suprafata corpului, creand un contrast neplacut cu pielea normala.

Conform statisticilor, din ce in ce mai multe persoane sunt nevoite sa se confrunte cu aceasta problema, fara a avea habar daca exista sau nu o solutie pentru rezolvarea sa. Drept urmare, in acest material, am pregatit un ghid cu cele mai importante informatii care ar trebui avute in vedere atunci cand vine vorba de vitiligo.

Cat de des este intalnita aceasta afectiune a pielii?

Vitiligo este o afectiune comuna atat barbatilor, cat si femeilor. In cele mai multe cazuri, debutul sau are loc de la varste fragede, inainte ca pacientul sa implineasca 20 de ani. Din punct de vedere al raspandirii geografice, vitiligo este o afectiune destul de intalnita in India. Insa, in ultima vreme, au fost descoperite destul de multe cazuri si in Romania.

Care sunt simptomele afectiunii vitiligo?

Vitiligo este, mai intai de toate, o afectiune cronica. Din fericire, aceasta nu se manifesta prin dureri, ci doar prin aparitia unor pete pe suprafata corpului si capului. Diametrul unei astfel de pete difera de la caz la caz. Ba mai mult, in anumite zone, aceste pete pot fi mai mari, pe cand in altele pot fi mai mici.

De regula, acestea au intre 2 mm si cativa centimetri. Uneori, poate aparea si o senzatie deranjanta de mancarime, rezultand o usoara inrosiere a pielii. Cu toate astea, disconfortul produs de vitiligo este redus.

Cauzele afectiunii nu sunt clar identificate, vitiligo fiind considerata o afectiune autoimuna. Celulele responsabile cu pigmentarea pielii sunt cele pot duce la aparitia unor astfel de pete. Daca ele nu functioneaza corespunzator, pigmentul este distrus.

Exista factori de risc atunci cand vine vorba de vitiligo?

Numarul factorilor de risc privind aparitia unei astfel de afectiuni nu este foarte mare. Insa, exista cativa care ar trebui amintiti si anume: afectiunile glandei tiroidiene, diabetul zaharat si istoricul familial.

In ceea ce priveste acest ultim factor, se poate spune ca daca tu sau cineva apropiat din familia ta ati avut de-a face cu aceasta boala, riscul aparitiei ei in cazul copiilor este destul de mare.

Care sunt problemele cu care se confrunta pacientii care sufera de vitiligo?

Din fericire, o afectiune precum vitiligo, nu are consecinte devastatoare asupra vietii sau capacitatii de munca. Insa, aceasta problema este una cu un impact psihosocial deosebit. De exemplu, persoanele care se confrunta cu o astfel de afectiune au tendinta de a se izola, refuzand contactul cu alti oamenii.

Acest lucru se produce din cauza ca, de foarte multe ori, oamenii au tendinta de a respinge persoanele suferinde de vitiligo. Iar asta se intampla, cu toate ca afectiunea nu este una contagioasa.

De asemenea, aceste persoane sunt destul de reticente atunci cand vine vorba de gasirea unui partener. Mai precis, cei care au o asemenea afectiune sunt de parere ca nuanta pielii lor este un adevarat impediment cand vine vorba de acest lucru si prefera sa-si petreaca timpul singuri. Acest lucru poate duce la frustrari.

Care sunt cele mai bune solutii impotriva vitiligo?

In primul rand, totul porneste de la educatie. Avand in vedere faptul ca debutul bolii este destul de precoce, cei care trebuie educati in acest sens sunt parintii. Avand cunostintele necesare, acestia vor stii care este atitudinea pe care trebuie sa o adopte atunci cand vine vorba de copiii lor.

In al doilea rand, exista o serie de tratamente. Acestea nu duc la eliminarea definitiva a afectiuni, insa pot contribui la diminuarea simptomelor. Mai precis, este vorba de urmatoarele:

  • Fototerapie cu radiatii de tipul UVA si UVB – este un tratament care trebuie aplicat zilnic pentru a fi cu adevarat eficient. Acesta implica expunerea pielii la cele doua tipuri de radiatii: UVA si UVB. Este o metoda moderna si eficienta, insa aceasta nu trebuie aplicata fara acordul medicului. De regula, fototerapia poate fi aplicata si la domiciliul pacientului pentru a-i fi mai comod.
  • Depigmentare – este un tratament aplicat in cazul in care petele cauzate de vitiligo au acoperit 50% din suprafata corpului sau chiar mai mult. Asfel, se foloseste acest tratament pentru a reduce considerabil diferenta care exista intre cele doua tonuri de culoare ale pielii. In cele mai multe cazuri, metoda de depigmentare functioneaza perfect, diferenta de culoare devenind aproape insesizabila. Totul se datoreaza unor substante precum monobenzenul, recunoscut pentru efectul sau puternic.
  • Acoperirea petelor de pe piele cu produse cosmetice. Aceasta metoda are rezultate bune doar daca petele produse de vitiligo nu au acoperit intreaga suprafata a pielii. Insa, mare atentie. Nu trebuie sa folosesti orice tip de produse, ci doar pe cele care intra in gama dermatocosmeticelor.
  • Medicamente. Exista si un tratament medicamentos in ceea ce priveste afectiunea mentionata. Insa, acesta are rolul de a incetini evolutia petelor si nu de a le face sa dispara definitiv. Pentru a-ti da seama in ce consta acesta mai exact, este nevoie de consultarea unui medic specialist. De indata ce tu observi faptul ca este posibil sa te confrunti cu o asemenea problema, cea mai buna solutie este sa-ti faci o programare la medic.

In incheiere, trebuie precizat faptul ca daca tu sau cineva apropiat tie se confrunta cu o afectiune nu trebuie sa-ti faci griji. Cu calm, rabdare si acumularea unor cunostinte temeinice, te poti orienta spre gasirea unor solutii care sa o ajute pe persoana respectiva sa accepte situatia in care se afla. Iar apoi, puteti cauta impreuna cu medicul de incredere, tratamentul potrivit unei astfel de afectiuni.