Te-ai intrebat pana acum cum sa scapi de acnee?
Chiar daca perioada de pubertate este de mult istorie, se mai intampla sa iti apara cate un cos rebel, fix acolo unde este cel mai vizibil si fix in momentul in care aveai nevoie ca tenul tau sa arate perfect.
Stiu cat de frustranta poate fi o situatie de genul acesta, insa cosurile dispar repede daca ai in vedere cateva remedii care te pot ajuta sa scapi de ele intr-un timp record.
Bineinteles, tipul tau de ten influenteaza modul in care fiecare remediu actioneaza, asa ca nu e musai ca tratamentul care a dat roade in cazul unei persoane sa functioneze si in cazul tau.
Tin sa mentionez faptul ca aceste sfaturi se aplica doar in cazul cosurilor rebele, ocazionale. Pentru o problema mai serioasa te astept la cabinet pentru o consultatie.
Am discutat intr-un articol anterior despre acnee, am explicat ce inseamna aceasta afectiune a pielii si ce analize ar trebui facute pentru a stabili un tratament.
In acest articol vom vorbi despre factorii declansatori ai acneii, metode de prevenire si protectie si solutii la indemana pentru acele cosuri ocazionale care ne strica perfectiunea tenului.
Modificarile hormonale sau cresterea nivelului de hormoni datorita stresului, pubertatii sau sarcinei, produsele cosmetice grase si uleioase, proastele obiceiuri alimentare, tratamentele cu testosteron, estrogen si alti steroizi, lipsa somnului, umiditatea sau transpiratia sunt factorii care pot declansa foarte usor aparitia cosurilor.
Pentru a preveni aparitia acneei recomand curatarea pielii cu un sapun delicat de doua ori pe zi (in ciuda credintelor tale, spalarea excesiva de fapt nu ajuta ci inrautateste situatia), iar daca parul tau tinde sa se ingrasa spala-l regulat si piaptana-l in asa fel incat sa eviti contactul acestuia cu fata.
Sa vorbim putin despre ingrijirea tenului.
Tenul este cea mai importanta podoaba a nostra ca oameni. In permanenta trebuie sa avem grija de el, insa daca tenul tau este predispus la aparitia acneii, atunci este necesar sa fii mult mai precauta/ precaut.
Toate produsele folosite, de la lapte demachiant la spuma de ras, trebuie sa fie special concepute pentru tenul acneic.
Cere sfatul medicului dermatolog sau farmacistului in acest sens. Tenul trebuie curatat atat seara cat si dimineata cu un lapte special, apoi cu o lotiune sau cu un sapun special se inlatura surplusul de lapte.
Foloseste o crema de zi speciala pentru tenul acneic sau o crema antiiritanta pentru noapte.
Evita apa calcaroasa si plina de clor de la robinet, uita de bronz pentru o perioada, nu pentru ca e toamna ci pentru ca toate cremele sunt uleioase iar soarele usuca pielea facand-o extrem de sensibila.
De asemenea este FOARTE IMPORTANT sa nu storci cosurile deoarece vei capata doar niste reactii inflamatorii inestetice si exista un risc, pe care nu vrei sa ti-l asumi, de a ramane cu semne.
Cat priveste alimentatia in general este recomandat un regim alimentar echilibrat fara restrictii deosebite, evitand excesul de paine, lapte, mezeluri si grasimi alimentare, zahar si produse dulci sau alcool.
Consuma cat mai multe legume (varza, laptuca, ceapa, rosii, patrunjel) si fructe (mandarin, caie, piersici, mere, prune, struguri) proaspete.
De asemenea o lingurita de polen in fiecare dimineata ajuta organismul, prin urmare si tenul, sa functioneze mai bine.
Tratamente naturiste pentru acnee
1. Patrunjelul are proprietati antibacteriene si este antiseptic. Spala-ti fata cu o infuzie de patrunjel proaspat pentru a o curata si pentru a reda tenului stralucirea naturala.
De asemenea menta usuca si curata in profunzime tenul acneic.
2. Un tratament mai conventional este format din usturoi. Cureti cativa catei de usturoi, ii zdrobesti, iar pasta obtinuta o aplici pe zonele cu probleme evitand portiunea din zona ochilor si a gurii.
Dupa ce a actionat timp de 15 minute, clateste fata cu o solutie compusa din otet si apa pentru a echilibra Ph-ul.
3. Vinul este bun…chiar si pentru tenul tau. Vinul alb este perfect pentru tenul alb, iar vinul rosu este indicat pentru tenul inchis.
Curata zonele problematice cu tampoane imbibate in vin pentru a controla eruptiile acneice.
4. Masca de argila verde. Aceasta masca se aplica din 3 in 3 zile pentru o perioada de 3 saptamani.
Amesteca bine o cantitate de argila suficienta pentru fata ta, cu apa minerala plata si cu o lingurita de esenta de salvie.
Cand s-a format o pasta fina, nici prea moale dar nici prea groasa, incalzeste-o la bain-marie aplic-o pe fata si las-o sa actioneze 5 minute in prima saptamana, 10 minute in a doua saptamana si 15 minute in cea de-a treia saptamana.
Dupa ce s-a epuizat timpul, spala-ti fata mai intai cu apa calda si apoi cu apa rece pentru a tonifia tenul. Aplica crema abia dupa ceva timp pentru ca tenul sa aiba timp sa respire.
Asa cum spunea mai sus, aceste solutii sunt aplicabile in cazul uneo forme usoare de acnee. In cazuri cronice datorate unor disfunctionalitati hormonale, in nici un caz nu incepeti un tratament pe cont propriu, ci consultati un medic dermatolog. Va stau la dispozitie pentru orice ati avea.