Toata lumea vrea sa stie care sunt cele mai frecvente boli de piele, insa sunt multe afectiuni ale pielii care iti pot da batai de cap. Problema cea mai mare a acestor afectiuni este nu doar ca iti pun in pericol sanatatea, ci ca iti afecteaza si starea psihologica degenerand uneori chiar si in depresie severa.

Efectele asupra psihicului apar mai frecvent in cazul adolescentilor insa chiar si dupa o anumita varsta iritatiile, roseata, umflaturile sau alte efecte inestetice ne produsc disconfort atat fizic cat si emotional.

Alergiile sunt factorii care produc cele mai comune boli de piele, urmate de iritatii, dezechilibre hormonale sau reactii agresive ale sistemului imunitar. Ceea ce vedem in exterior, la nivelul pielii, de multe ori oglindeste ceea ce se petrece in interior.

Pielea, cel mai mare organ al corpului, cantareste in jur de 2,5-4 kg si ocupa o suprafata de aproximativ 1,700 m patrati. Ea protejeaza celelalte organe de bacterii si virusuri si regleaza temperatura corpului, deci fiind primul scut de aparare impotriva factorilor externi este predispusa in mod constant imbolnavirii.

In acest articol vom discuta foarte pe scurt despre cele mai frecvente boli de piele. Am spus foarte pe scurt deoarece te voi ajuta sa identifici anumite afectiuni insa nu vom aprofunda informatia cu solutii la aceste probleme. Spor la citit!

1. Acneea

Statisticile arata ca 80% dintre pacientii care se prezinta la dermatolog, sufera in forme usoare sau cronice de acnee. Un procent foarte mare pe care il pot confirma la nivel local din experienta mea.

Partea buna este ca desi este cea mai raspandita boala de piele, acneea nu iti pune viata in pericol. Insa uneori efectele pe care le produce asupra psihicului sunt foarte grave.

Am discutat pe larg aceasta afectiune in doua articole, unul care explica analizele de care ai nevoie pentru a determina aceasta afectiune si unul care ofera metode de tratament, asa ca nu voi intra in prea multe detalii.

acneea-juvenila-www.clinicalresearchassociates.com_

2. Dermatita atopica (eczemele)

Dermatita atopica este o boala cronica a pielii care se manifesta foarte urat. Ia forma unor portiuni uscate si mancarimi intense care de multe ori produc endeme (umflaturi) si roseata. Afectiunea poate fi atat de severa incat in stadii avansate pielea crapa si secreta fluide. Dupa vindecare apare o crusta solzoasa in regiunea afectata.

Un alt tip de dermatita este dermatita alergica de contact. Aceasta este o reactie provocata de anumite substante din produsele cosmetice, parfumuri iritante sau diverse metale din bijuterii. Pentru tratament recomand hidratarea intensa a pielii cu creme speciale prescrise de catre un dermatolog.

dermatitaatopica

3. Urticaria

Umflaturi mici si rosii care provoaca mancarimi severe. Aceasta afectiune apare ca raspuns alergic la un aliment sau mancare. Stresul sau diferite infectii cauzeaza de asemenea urticaria. Parte buna este ca aceasta afectiune dispare de la sine in momentul in care anticorpii au reusit sa neutralizeze substantele nedorite din organism.

Hives-Urticaria-11

4. Alunitele

Sunt simpatice cand sunt mici si au o forma regulata. Insa chiar si asa, alunitele sunt considerate patologii dermatologice care apar cand anumite celule ale pielii (melanocite) se dezvolta in grup.

Un om are in medie 10-40 de alunite, iar un om din 10 prezinta o alunita care in timpul vietii isi schimba forma. Ce inseamna asta? Ca acea alunita este susceptibila sa se transforme in melanom (un tip sever de cancer de piele). Daca prezentati un astfel de alunita, va recomand sa consultati de urgenta un medic.

652x450_021661-alunite

5. Cancerul de piele

Aceasta este cea mai grava afectiune dermatologica. Tipurile comune de cancer de piele apar in zona capului, pe fata, gat, brate si palme. Melanomul este cea mai letala forma de cancer de piele fiind responsabila cu 75% dintre decesuri. Pentru a preveni aceasta afectiune este impetuos necesar sa va protejati de razele ultraviolete.

alunita

Acesta este topul meu cu 5 cele mai frecvente boli de piele. Sper sa iti foloseasca acest articol, iar daca ai nevoie de ajutorul unui specialist, te astept la mine in cabinet!