Desi poate suna bizar, exista persoane care se confrunta cu o serie de afectiuni severe ale pielii. Aceste boli sunt rare, dar se dovedesc si foarte dificil de controlat, uneori fiind chiar imposibil de tratat. Si iata mai exact care sunt acestea.

Boala Morgellon

Boala Morgellon este caracterizata de aparitia unor mancarimi la nivelul pielii. Iar acestea sunt foarte intense, ducand la aparitia unor leziuni. De regula, cauzele acesteia nu pot fi identificate. Foarte multi oameni au impresia ca se confrunta cu o alergie mai severa, insa, aceasta boala este mai mult decat atat, mancarimea fiind foarte greu de controlat.

Scoarta de copac

Este una dintre cele mai bizare afectiuni ale pielii. Aceasta se manifesta prin aparitia unor negi care acopera corpul in intregime, facand ca pielea sa fie asemanatoare cu scoarta de copac. Dincolo de asta, boala include un risc ridicat de cancer de piele.

Una dintre cele mai neplacute consecinte este si faptul ca oamenii care sufera de o asemenea afectiune sunt adesea marginalizati.  Un alt detaliu care trebuie luat in calcul este faptul ca boala se transmite prin contact sexual neprotejat, de catre cei care au virusul HPV.

Aspectul de scoarta de copac este prezent pretutindeni: de la maini si picioare, pana la fata. Aceasta afectiune este una care se extinde, acoperind, treptat, intreaga suprafata a corpului.

Piele albastra

Credeati ca doar strumfii din celebra animatie au pielea albastra? Ei bine, nu. Si cei care se confrunta cu boala numita Argyria, capata o piele cu aspect albastru-argintiu. Iar daca va intrebati care este motivul aparitiei unei astfel de boli, va spunem ca principala cauza este data de administrarea unei cantitati mari de argint. Argintul este folosit in terapii, pentru a inlocui tratamentele pe baza de antibiotice.

Insa, daca este administrata o cantitate mare si pe termen lung, pielea poate capata aceasta nuanta mentionata anterior. Cazurile sunt destul de rare, pana acum devenind celebra povestea lui Paul Karason – omul cu piele albastra.

Tugiasis

Ai auzit de puricii minusculi care pot aparea la nivelul pielii? Ei bine, acestia exista si duc la aparitia unor leziuni inestetice si foarte dureroase. Mai precis, acestea au forma unor puncte negre, inconjurate de o pata rosie, umflata.

Dermatografia

Este o afectiune care apare la nivelul pielii, afectand doar 5% din populatie. Aceasta se caracterizeaza printr-o sensibilitate crescuta care face ca pielea sa devina iritata, chiar si la cea mai mica atingere. Desi nu sunt foarte multe informatii clare cu privire la aceasta boala de piele, este cunoscut faptul ca poate aparea oricand pe parcursul vietii. De regula, ea dispare odata cu varsta, insa, este recomandata consultarea medicului specialist.

Interesant este faptul ca exista persoane care au transformat aceasta afectiune intr-o… opera de arta. De exemplu, exista un caz, in New York, in care o femeie si-a transformat pielea in suport pentru creatiile ei. Mai precis aceasta si-a folosit pielea drept panza pentru a scrie si picta.

Boala vampirului

Aceasta este ceva mai des intalnita si implica o piele hipersensibila. Aceasta hipersensibilitate apare atunci cand corpul este expus la soare sau chiar la lumina naturala. Acest lucru duce la aparitia unor vezicule, la suprafata pielii. Boala si-a capatat denumirea de la mitul potrivit caruia vampirii sunt sensibili la lumina.