In 1948, dermatologii americani Marion Sulzberger si Saide Zaidens afirmau ca „Nu exista o boala care sa provoace mai multe traume psihice, mai multe neintelegeri intre parinti si copii, mai multe sentimente de insecuritate si inferioritate si o suma mai mare de suferinte psihice decat acneea vulgara”.
Si daca ne uitam in jurul nostru o sa intelegem cat de mare dreptate aveau si cat de mult se aplica acest lucru in 2016 cand, din nefericire, se pune atat de mut pret pe frumusetea exterioara.
Ca medic dermatolog cea mai des intalnita problema cu care se confrunta pacientii mei este acneea.
Acesta conditie a pielii nu este deloc greu de diagnosticat, problema cea mai mare este sa imi ajut pacientii sa scape de ea.
Desigur pe piata sunt multe produse care te pot ajuta sa scapi de acnee, insa nimic nu garanteaza ca fara un consult medical adecvat si fara un tratament personalizat si adaptat tipului tau de ten solutiile propuse de comerciantii de cosmetice vor da rezultate.
In acest articol va voi prezenta care sunt analizele ce se fac pentru acnee si tratamentul optim in functie de severitatea problemei.
Exista mai multe tipuri de analize ce se fac pentru acnee sau consultatii necesare pentru a stabili tipul acneeii si mai ales pentru a-i identifica radacina.
Despre aceste analize pentru acnee vom discuta mai pe larg in cele ce urmeaza. Dar mai intai sa vorbim putin despre aceasta conditie a pielii.
Cred ca este important ca pacientul sa inteleaga ce inseamna acneea si mai ales faptul ca in zilele noastre se poate trata complet.
Acneea este afectiunea folicului sebaceu care nu permite sebumului produs de glandele sebacee sa se elimine, determinand multiplicarea unor bacterii ale pielii in interiorul porilor care sunt blocati.
Acneea provoaca reactii diferite de la persoana la persoana si de asemenea se manifesta in feluri diferite.
Leziunile polimorfe specifice pot fi pustule, papule, microchisturi, comedoane, noduli sau cicatrici.
Tulburarile hormonale care provin dintr-un fond genetic predispozant, animite medicamente si chimicale precum si anumite boli sunt cauzele care produc aparitia acneei.
Peste 90% dintre adolescenti, 50% dintre femeile adulte si 25% din populatia adulta sufera de aceasta afectiune.
Atunci cand o persoana care se confrunta cu aceasta problema intra in cabinetul meu, prima mea grija este sa depistez radacina problemei.
Asta include teste de laborator si o consultatie neuropatica amanuntita, care include diferite intrebari legate de produsele cosmetice folosite, factorii care declanseaza eruptiile, medicamentele folosite, ocupatia si mediul la care pacientul este expus, si consultatia propriu-zisa in timpul careia sunt examinate zonele afectate.
In functie de concluziile stabilite recomand un set complet de analize care include analize hormonale, ecografii si chiar examinare phihologica.
1. ANALIZA HORMONILOR include testarea numarului de hormoni feminini si masculini si al hormonilor de stress.
Este extrem de importanta deoarece in functie de rezultat medicul poate cere dozarea unui anumit hormon care creaza un deficient in urma caruia apare acneea.
Tulburarile hormonale se asociaza cu acneea rezistenta la tratamentul clasic, de aceea este necesara tratarea disfunctiei hormonale pentru ca acneea sa dispara progresiv.
2. ANALIZA ESTROGENULUI evalueza cum este procesat acesta de catre organism. Scoate la iveala informatii despre dieta, stilul de viata si terapiile cu hormoni necesare.
3. ANALIZA GLANDELOR TIROIDA ofera informatii cu privire la cantitatea hormonilor secretati in organism, activitatea si functionalitatea glandelor si nivelul de imunitate.
Aceste analize ajuta medicul sa identifice prezenta sau riscul unei boli cronice care influenteaza acneea sau impun un anumit tratament.
4. TESTE ANTIALERGICE sunt necesare pentru a identificare sensibilitatea la anumite substante. Multe conditii ale pielii, printre care si acneea, sunt cauzate de dieta alimentara si stilul de viata.
Acest test identifica acele alimente care afecteaza sanatatea pielii.
5. HEMOLEUCOGRAMA COMPLETA furnizeaza informatii atat cu privire la o posibila infectie care scade imunitatea generala si agraveaza eruptiile, dar si cu privire la alte aspecte mai putin legate de problema propriu-zisa, acneea, dar care pot influenta tratamentul.
Vorbim aici despre o boala cronica, anemie sau chiar leucemie.
6. EXAMENUL DERMATOLOGIC presupune ca dermatologul sa preleve probe din leziunile acneice si sa le examineze in laborator pentru a investiga tipul bacteriilor implicate si pentru conceperea unui tratament personalizat eficient.
Nu toate tipurile de acnee sunt cauzate de bacterii, insa acesta este primul aspect care trebuie eliminat din ecuatie.
7. SUMARUL DE URINA SI UROCULTURA sunt recomandate tot in incercarea de a depista o posibila infectie care poate agrava sau chiar cauza gravitatea acneei.
8. ECOGRAFIA ABDOMINALA semnaleaza unele patologii genitale si poate chiar ajuta la identificarea sindromului ovarelor polichistice.
Este nevoie de aceasta analiza pentru a determina daca aceste patologii declanseaza acneea sau nu.
Dupa cum spune o expresie celebra „Acneea doare mai mult in inteior decat in exterior”. Asa ca de multe ori recomandam consultatie psihologica de specialitate.
Important este sa aveti incredere in recomandarile medicului si sa le urmati intocmai.