Dermatita atopica, o problema tot mai des intalnita in ultima vreme, este genul de afectiune care este tratata fie cu indiferenta, fie cu o ingrijorare excesiva.

Dincolo de asta, exista o multime de persoane care nu au habar in ce consta dermatita si cum poate ea fi tratata.

Drept urmare, ti-am pregatit acest ghid informativ care te va ajuta sa iti dai seama ce este dermatita atopica.

Dermatita atopica – ce este?

Dermatita atopica este vazuta ca o afectiune alergica ce apare la nivelul pielii, atunci cand aceasta devine foarte uscata. Conform specialistilor, dermatita atopica a devenit o problema din ce in ce mai frecventa, mai ales in cazul femeilor si copiilor.

In ceea ce-i priveste pe cei mici, acestia incep de regula sa aiba probleme cu aceasta eczema atopica in jurul varstei de trei luni. Insa, exista si exceptii, aceasta aparand chiar la varste mai fragede.

Simptome:

In cazul copiilor, dermatita atopica este vizibila la nivelul fetei, in special in zona barbiei si a obrajilor. Insa, aceasta poate face ca pielea sa devina uscata si in zona coatelor, mainilor, incheieturilor si chiar genunchilor.

Cei care s-au confruntat cu o astfel de problema spun ca, de regula, pielea incepe sa semene cu niste solzi de peste, iar apoi, apare o deranjanta senzatie de mancarime.

Dincolo de asta, o alta problema frecventa cand vine vorba de dermatita atopica sunt basicile.

Aceleasi simptome sunt comune si atunci cand vine vorba de adulti. Iar in cazul in care nevoia de scarpinare nu este tinuta sub control, pot aparea leziuni destul de grave, ce pot lasa semne neplacute la nivelul fetei si corpului.

Tocmai de aceea, de indata ce observi o astfel de problema, cea mai buna solutie este sa te adresezi medicului specialist.

Chiar daca gasesti o multime de informatii utile in mediul online, cea mai buna solutie este totusi o diagnosticare specializata.

Cauze care duc la aparitia dermatitei atopice:

Predispozitia genetica pentru dermatita atopica este una dintre cele mai frecvente cauze. De regula, persoanele care se confrunta cu o astfel de problema au un sistem imunitar foarte reactiv.

Iar in cele mai multe cazuri, daca un parinte sufera de dermatita atopica, exista o probabilitate destul de mare ca cel putin unul dintre copii sa o mosteneasca.

Insa, partea cea mai buna este ca aceasta poate fi tinuta sub control.

Folosirea in exces a unor produse de ingrijire. Orice lucru trebuie folosit cu limita pentru a avea un rol pozitiv asupra organismului.

Pe de alta parte, tine cont de faptul ca persoanele a caror piele devine foarte uscata, trebuie sa foloseasca produse de ingrijire corespunzatoare.

Este aceeasi regula care se aplica si atunci cand vine vorba de alegerea samponului potrivit. Persoanele cu un par cu tendinte de ingrasare sunt nevoite sa foloseasca un sampon diferit fata de cele cu parul uscat.

Fumatul pasiv. Daca ai in jurul tau persoane care fumeaza, iar tu esti nevoit/a sa petreci timp in preajma lor, nu este de mirare faptul ca pielea ta poate avea de suferit.

Studiile au demonstrat ca fumatul pasiv este una dintre cauzele care duc la aparitia sau chiar agravarea dermatitei atopice. Acelasi lucru este valabil si cand vine vorba de stres.

Stresul este si el o cauza a dermatitei atopice. Vei observa, probabil, ca atunci cand te simti stresat/a, senzatia de mancarime va deveni mai pregnanta. Insa, important este incerci sa te abtii pe cat posibil.

Schimbarea temperaturilor. Persoanele care sufera de dermatita atopica spun ca aceasta devine o problema si mai mare atunci cand au loc schimbari de temperatura. Iar acest lucru este mai frecvent primavara si toamna.

Remedii contra dermatitei atopice

Apeleaza la ajutorul specializat al unui medic. Doar el este in masura sa iti spuna care este cel mai bun tratament pentru ingrijirea pielii afectate de dermatita. Iar in cazul in care tu te confrunti cu dermatita atopica, este important sa iti duci copilul la un consult pentru a verifica daca afectiunea i s-a transmis si lui;

Cauta sa eviti contactul cu alergenii. Stim prea bine ca acest lucru nu este unul deloc usor de controlat, insa, incearca, pe cat posibil, sa te feresti de acestia.

Inlocuieste baile lungi cu dusuri scurte si revigorante. Este firesc sa iti doresti sa iti pastrezi pielea curata, insa baile lungi pot duce la dezhidratarea pielii si implicit la uscarea acesteia.

Evita produsele de ingrijire sau curatare ce contin parfum si sapun. Asa cum am precizat anterior, exista o multi de persoane care ajung sa se confrunte cu dermatita atopica din cauza folosirii unor produse neadecvate tipului lor de piele.

Renunta la hainele confectionate din fibre sintetice sau lana. Cel mai bine ar fi sa te orientezi spre bumbac. Bumbacul este genul de tesatura care lasa pielea sa respire. Tine cont de acest aspect, mai ales atunci cand faci sport.

Ai grija la temperatura din camera sau din birou. Daca aceasta este foarte ridicata, pielea poate deveni uscata. Tocmai de aceea, incearca sa mentii o temperatura ceva mai scazuta si evita expunerea excesiva la soare.

Vara, atunci cand probabil vrei sa te bronzezi, cea mai buna solutie este sa iti protejezi pielea cu o crema cu factor ridicat impotriva ultravioletelor si apoi sa aplici o crema hidratanta. Oricum, hidratarea este un adevarat necesar pentru persoanele care au pielea uscata.

Incearca sa folosesti doar detergenti hipoalergeni. Exista persoane care spun ca acestia nu curata rufele la fel de bine precum detergentii obisnuiti, insa, acest lucru nu este adevarat. Daca alegi un model potrivit, vei obtine rezultate bune.

Aplica, din cand in cand, comprese cu infuzie de galbenele. Rolul acestor comprese este de a calma usturimea si senzatia de mancarime.

Nu uita de hidratarea interna. Acest lucru se traduce prin faptul ca trebuie sa consumi suficient de multa apa, mai ales in momentele in care faci efort fizic intens.

Dincolo de asta, tine cont de faptul ca hidratarea poate proveni si din alte alimente pe care le consumi. De exemplu, fructele precum deliciosul pepene verde pot contine o cantitate insemnata de apa.