Poate ca suferi sau ai suferit in trecut de aceasta afectiune si nu ai putut sa o identifici, sau poate ca nu ai gasit cel mai potrivit tratament pentru tine. Asa ca astazi o sa-ti vorbesc despre dermatita seboreica. Mai intai sa o definim. Dermatita seboreica reprezinta o afectiune a pielii care se manifesta prin matreata rezistenta la tratamentele obisnuite sau aparitia unor zone rosii, iritate, insotite de senzatie de mancarime. Scalpul si zona fetei sunt cele mai afectate zone, insa se poate existinde si catre alte zone ale corpului.

Ce este dermatita seboreica?

Dermatita seboreica este o tulburare a metabolismului pielii si a ratei de reinnoire a acesteia. Ca rezultat, apar leziuni inflamatorii si tulburari ale descuamarii. Aceasta dermatita se numeste “seboreica” deoarece implica perturbarea activitatii glandelor sebacee de la nivelul pielii si a secretiei de sebum.

Dermatita seboreica se transmite?

Categoric NU! Dermatita seboreica nu face parte dintre bolile infectioase, iar pacientul diagnosticat reprezinta un pericol pentru persoanele din jur.

Ce cauzeaza dermatita seboreica?

Nu va pot oferi o serie de cauzele cunoscute, insa de-a lungul timpului am facut o serie de observatii comune la pacientii care prezinta aceasta afectiune dermatologica:

– Ciuperca microscopica Pityrosporion ovala este implicata in dermatitele seboreice;
– Stresul major declanseaza boala;
– Oboseala cronica si insomnia favorizeaza de asemenea aparitia acestei afectiuni;
– Folosirea excesiva a sapunurilor si sampoanelor care usuca pielea;
– Pielea grasa este mai predispusa la aparitia dermatitei seboreice;
– Scaderea sistemului imunitar;
– Schimbarile de temperatura – puseele apar in special iarna si in perioada de tranzitie dintre anotimpuri;
– Utilizarea lotiunilor si a produselor de ingrijire care contin alcool sau alte substante care irita si usuca pielea (samponul pentru par, cremele de ingrijire cu parfum);

DERMATITA SEBOREICA – SIMPTOME SI MANIFESTARI

Cum recunosti leziunile dermatitei seboreice?

– dimensiuni limitate, cu diametru pana intr-un centimetru, dar uneori se pot extinde;
– zone de roseata si iritare cutanata;
– senzatie de mancarime la nivelul leziunilor sau la nivelul scalpului;
– descuamarea excesiva a pielii.

Dermatita seboreica a scalpului – simptome

– Matreata;
– Mancarimi la nivelul scalpului;
– Zone de roseata la nivelul scalpului;
– Par gras sau foarte gras, cu scuame lipicioase la radacina;
– Rarirea firelor de par;
– Senzatie de usturime si arsura la nivelul scalpului.

Dermatita seboreica a fetei – simptome:

– Leziuni rosiatice;
– senzatie de mancarime sau usturime;
– descuamare intensa ;
– modificarea secretiei de sebum – ten devine gras;

Dermatita seboreica a corpului

Foarte rar se intalnesc pacienti cu dermatita seboreica la nivelul corpului. In aceste cazuri leziunile apar in zonele cu multe glande sebacee: zona sternului, a axilei (la subrat), pliurile cutanate (unde se indoaie pielea – degete, la cot, la pliul inghinal, in spatele genunchilor etc.).

Dermatita seboreica – diagnostic

Medicul dermatolog este singurul in masura sa stabileasca acest diagnostic dupa inspectarea amanuntita a zonelor de piele afectate.

DERMATITA SEBOREICA – TRATAMENT

Tratamentul dermatitei seboreice a scalpului

Ce va pot recomanda sunt sampoane dermatocosmetice special destinate acestei afectiuni, dar si masti cu uleiuri si vitamina A pentru a “dizolva” sebumul in exces acumulat la nivelul scalpului si pentru a hrani pielea capului. Sebumul produs in exces si scuamele se curata tot cu uleiuri, asadar NU folositi sampoane pentru par gras deoarece acestea doar vor agrava mult efectele dermatitei.

Daca scalpul prezinta scuame dense, atunci recomand utilizarea mastilor cu ulei cald si vitamina A.

Tratamentul dermatitei seboreice a fetei

Cremele si lotiunile dermatocosmetice speciale sau chiar creme/lotiuni care contin ketoconazol 2% sau hidrocortizon 1% pentru a ajuta la ameliorarea leziunilor. De asemenea samponul folosit pentru scalp se poate folosi si pentru curatarea fetei.

Tratamentul dermatitei seboreice a corpului

Sampoanele care contin gudron sau sapunuri speciale dermatocosmetice care contin zinc si cremele cu ketoconazol 2% sau hidrocortizon 1% sunt remediil cele mai potrivite.

Sper sa va ajute aceste notiuni elementare. In cazul in care va confruntati cu probleme severe, sau aceste tratamente nu functioneaza, nu ezitati sa mergeti la medicul dermatolog pentru o noua consultatie.